• Arkiv

2011-12-31 Begäran om rättsligt bindande beslut av domstolschefen Mats Melin i Högsta förvaltningsdomstolen

Att man skulle komma till insikter som sträcker sig utöver vad man kunnat tänka sig för några år sedan är nu uppenbart. I denna skrivelse till Högsta förvaltningsdomstolen delges domstolens högste chef Mats Melin frågeställningar som är synnerligen högst befogade.

 

Bl.a. följande frågeställningar, citat(MM= Mats Melin, HFD = Högsta förvaltningsdomstolen);

  1. MM har via e-post den 30 december 2011 19:50 blivit informerad om att brottsmisstankar icke kan ställas utom all rimlig tvivel av anställda inom HFD. Hur kommer nu MM att agera i egenskap av högst ansvarig chef inom HFD?

 2. Är det berättigat utifrån punkten 1 att Statens Ansvarsnämnd får en anmälan från HFD.

3. Om svaret på fråga 2 är nej, när är det då berättigat att anmälan görs till Statens Ansvarsnämnd? Då utifrån  följande, citat;

 

 
 

 

Senast uppdaterad 2011-12-07

Allmän information Nämnden prövar frågor om disciplinansvar, åtalsanmälan, avskedande, avstängning och läkarundersökning med tvång beträffande statligt anställda i högre befattningar. Bl.a. verkschefer, domare, åklagare och professorer hör till denna krets. Syftet med en prövning utanför den myndighet där den anställde arbetar och har en högre befattning är att det inte skall kunna misstänkas att kollegor tar obehöriga hänsyn vid prövningen. Nämndens beslut kan, liksom andra beslut av arbetsgivare, bli föremål för en arbetsrättslig tvist.

Rätt men också skyldighet att anmäla ett ärende till ansvarsnämnden har den myndighet där arbetstagaren är anställd. Rätt att anmäla har också Riksdagens ombudsmän (JO) eller Justitiekanslern (JK). Skrivelser från allmänheten tas däremot inte upp av ansvarsnämnden. Enskilda, media och andra får alltså vända sig till JO eller JK för att få en prövning. Det är inte ovanligt att enskilda personer skriver direkt till ansvarsnämnden, men sådana skrivelser föranleder inga åtgärder från ansvarsnämndens sida.

[email protected]
 

Slut citat

 4. Oavsett att nu JK-anmälan är inlämnad föreligger en skyldighet inom HFD att anmäla vid påvisad brottsmisstanke, kommer HFD fullt ut tillämpa den skyldigheten att anmäla till Statens Ansvarsnämnd?

Slut citat.

Du kan läsa hela skrivelsen till Mats Melin och Högsta Förvaltningsdomstolen via denna länk

Begäran om rättsligt bindande beslut av domstolschefen Mats Melin i Högsta Förvaltningsdomstolen 2011 12 31

You must be logged in to post a comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu