• Arkiv

2012-01-12 Om Sjukhusläkaren.se och deras journalist Christer Bark

Att kritsikt granska och objektivt rapportera till läsarna ingår i en journalist vardag men hur ligger det till med ansvar utifrån detta?

Här delges du som läsare den kommentar som denna dag lagts ut på Sjukhusläkaren.se http://www.sjukhuslakaren.se/ under Ulf Bittner om Försäkringskassan ändrar riktlinjer för EU-vården

Bl.a. följande kan omnämnas utifrån denna kommentar;

Vilken trovärdighet har Christer Bark, Sjukhusläkaren.se?
Om rättighetsstadgan m.m. utifrån hur landstingen förhindrat den fria rörligheten vid så kallad gränsöverskridande vård inom EU/EES Sjukhuslakaren.se fick e-post 2011-01-11 från undertecknad enligt följande, citat;

Till Christer Bark

Om sjukhusläkaren.se har för avsikt att skriva om hur landstingen och där då sjukhusläkarna ”förhindrat den fria rörligheten” då utifrån de bevis som u t innehaver(bevisar att landstinget Västernorrland uppsåtligt nekat remiss för gränsöverskridande vård, många sådana bevis)generellt för svenska unionsmedborgare/landstingsskattebetalare kan vara av vikt att läsa in vad som här nedan delges!

Tänker närmast då på att det är av vikt att delge läsarna objektiv saklig korrekt information!

http://www.centrumforrattvisa.se/news/view/id/187

Se Ulf Bernitz Midander-Lönnföreläsning om EU-stadgan

2011-12-08 | EU-stadgan kan bli minst lika användbar som Europakonventionen i kampen för fri- och rättigheter i Sverige. 


- EU-rätten har ju en starkare position än Europakonventionen genom att reglerna har företräde framför svensk rätt och är omedelbart gällande, sa professor Ulf Bernitz på årets Midander-Lönnföreläsning på Advokatfirman Lindahl i Stockholm på onsdagskvällen.
Hela föreläsningen finns på webb-tv i anslutning till denna artikel.


Bernitz poängterade att rättighetsstadgan är primärrätt och jämställd med fördragen, det vill säga högsta rättsliga nivå.
Rättighetsstadgan innehåller dessutom betydligt fler rättigheter än Europakonventionen.

Och den säger mer än Europakonventionen om äganderätten, är mer precis. Där talas det bland annat om rättmätig ersättning för förlusten i rätt tid. Det anges dessutom uttryckligen att immaterialrätter åtnjuter äganderättsskydd. Och näringsfrihet finns med. Och rätten till god förvaltning och rätt till tillgång till offentliga handlingar. Detta finns inte i Europakonventionen.
Vad har rättighetsstadgan för rättslig position?

Starkare än Europakonventionen

- En väldigt spännande aspekt på EU:s rättighetsskydd är att det har en starkare position än Europakonventionen, åtminstone i Sverige. EU-rättens primärrätt gör anspråk på företräde framför svensk rätt. Och om det är ovillkorliga precisa regler är de omedelbart gällande i Sverige. Europakonventionen har visserligen ställning av lag i Sverige men det kompromissande som var vid införlivandet sa inte riksdagen att det var klart företräde framför svensk rätt. Det var lite förarbetsuttalanden i olika riktningar i det avseendet, menade Ulf Bernitz.

Hur kan man då göra det här rättsskyddet gällande? Jo, på det viset att det till stor del är gällande rätt. Det ska kunna åberopas och domstolarna ska förväntas känna till innehållet i EU-stadgan. 
Ulf Bernitz pekade vidare på möjligheten till förhandsavgörande från EG-domstolen vilket det inte finns någon motsvarighet till i Europadomstolen. Haparanda tingsrätt har ju frågat exempelvis EU om dubbelbestraffningen.

När det gäller skadeståndsansvaret i EU-rätten noterade Bernitz att vi har en likvärdighetsprincip och ett rättsskydd som innebär ett motsvarande skydd som Europakonventionen och direkt skadestånd.

Och det räcker att en överträdelse från ett land är tillräckligt klar, har en viss kvalité, culpa krävs alltså inte utan det är fråga om strikt ansvar, precis som i Europadomstolens praxis. 

 

Ser fram emot att Christer Bark ”lyfter ämnet” och granskar hur det gått till inom Landstingen och då speciellt inom Landstinget Västernorrland vid begäran om gränsöverskridande vård från landstingsskattebetalare.

Självklart skall u t bistå med fakta/bevis som får ”läsarna” att häpna över hur det gått till övertid på detta specifika område!

Av vikt att veta är att Lissabonfördraget, där Rättighetsstadgan ingår, är av datum 2009-12-01 juridiskt bindande. Sverige var ordförandeland när Lissabonfördraget ”drevs igenom” men lever icke upp till Rättighetsstadgan och de EU-rättigheter som där är lagfästa, EU-rätten står över svensk lag!


Rättighetsstadgan är mer eller mindre utifrån EU-rättspraxis.

Rättighetsstadgan vilar på gammal grund

Av ingressen av stadgan framgår att den är en bekräftelse på etablerade rättigheter, rättspraxis etc. för europamedborgaren. Dvs. ingen ny lagstiftning som introducerats. EG-fördraget är ett avtal Sverige godkände vid inträdet 1995 och i fördraget låg de rättsliga principer som genom EU-praxis, både före och efter inträdet, framtolkats av EU-domstolen och som Sverige förbundit sig till att följa.

Därför är det högst anmärkningsvärt att svensk myndighet t.ex. Försäkringskassan ännu inte fullföljer de skyldigheter som rättighetsstadgan ålägger myndigheter.

Läs mer via denna länk http://eueeshealthcare.mpbloggar.se/rattighetsstadgan/

 

 

Försäkringskassan och Landstingen har avsiktligt underlåtit EU-rätten till fri rörlighet, förmodligen för att ”skydda den svenska inre vårdmarknaden” i Sverige(bl.a. landstingen) för att konkurrensutsättas av vårdmarknaden inom hela EU/EES.

Detta går att leda i bevis och det är uppenbart att läsarna via Sjukhusläkaren.se/Christer Bark ser fram emot att denne gör reportage serie även om den delen men då objektivt utifrån patientperspektivet.

Du kan läsa hela kommentars inlägget via denna länk 

Vilken trovärdighet har Christer Bark Sjukhusläkaren.se 2012-01-12

You must be logged in to post a comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu