• Arkiv

2012-01-25 Om journalister och medias trovärdighet i frågan att bevaka gränsöverskridande vård handläggning inom Sverige, deras område att kritiskt granska och "gräva i" å därtill objektivt rapportera om till allmänheten utifrån att det är av allmänintresse

På Second Opinion( http://www.second-opinion.se/ )pågår sedan tid intressant debatt inom journalistkåren, bl.a. då nu senast Mats Edman replik: ”Frihet att förtala är inte pressfrihet”(http://www.second-opinion.se/medieetik/view/2347).

2012-01-24 lades följande kommentar in utifrån ovanstående ”Frihet att förtala är inte pressfrihet”, enligt bl.a.följande;

Mycket intressant debatt Mats Edman och fastnar bl.a. annat för följande;

 ”Men vill vi öka förtroendet för medierna är det viktigt att de uppenbara förtalsfallen skiljs ut och går till domstol. Varför ska just vi förbehålla oss rätten att ensamma definiera ”allmänintresset”?”

 ”Att vi tvingas bli bättre journalister. Att det vi gör ska vara sant, intressant och relevant. Det är inte att ”ge upp” som publicist, tvärtom.”

Nu till kommentar om det Mats Edman tar upp som undertecknad fastnat för.

Journalister/media vilken ”status” har ni förtjänat utifrån vad ni ”presterat och levererat” i allmänhetens intresse?

Hur är trovärdigheten för journalister generellt hos allmänheten av idag?

Kommer verkligheten för allmänheten fram i ert kritiskt granskande och via er objektiva rapportering till allmänheten?

Gräver verkligen journalister i sådant som är av allmänhetens intresse eller är det generellt ”grävande” och objektiv rapportering till allmänheten utifrån medias ”upplageintresse” som har satt agendan? Lockande vinklade rubriker?

Snedvriden och vinklade nyhetsrapporteringar, mer eller mindre utifrån skönsmässiga bedömningar och eget godtycke, är det så generellt?

Viktiga och kanske avgörande rapportering och granskningar som är av största vikt för just allmänheten, kommer aldrig allmänheten till del, förekommer det?

Här får ni del av något som media/journalister hittills helt tigit om, som definitivt är av allmänintresse, eller hur? Ingen har hittills med en enda rad ”grävt” och kritiskt granskat och objektivt rapporterat till allmänheten, är det här som nu kommer att delges av allmänintresse?(om inte vad är då av allmänintresse, fråga allmänheten så kanske journalismen kan utvecklas med stormsteg till att åter vara ”makten” som kritiskt granskar makten och rapporterar objektivt till allmänheten)

 Du kan läsa mera via denna länk

Till Marcus Melinder och Mats Edman och för kännedom till SecondOpinion

You must be logged in to post a comment.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu